Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2017

Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα

• Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου) θεσπίστηκε το 2005, με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι στον γενικό πληθυσμό εάν πάσχουν από Υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης της εμφάνισής της, να έχουν έγκαιρη διάγνωση και να την ελέγχουν αποτελεσματικά, ώστε να προλαμβάνονται οι επιπλοκές της.
• Κύριο μήνυμα: «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ»
• Στόχος: «ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ»

Σχετικά με την Υπέρταση

• Η υπέρταση παραμένει κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Αποτελεί την πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία καρδιαγγειακού νοσήματος. Ειδικότερα, θεωρείται ως ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και ένας από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
• Η διάγνωση θέλει προσοχή και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων και συχνά και εκτός ιατρείου.
• Υπάρχουν διάφορα μέσα για να μειωθεί η πίεση χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.
• Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.
• Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
• Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός 2 ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.
• Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή, ή λιγότερο συχνά 2 ή σπάνια 3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.
• Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
• Η άριστη ρύθμιση της πίεσης είναι απαραίτητη για τη αποτελεσματικότερη προστασία.
Στην Ελλάδα η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) που έγινε σε περίπου 6.000 ενηλίκων σε όλη την χώρα έδειξε (ενδιάμεση ανάλυση):
• πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχουν υπέρταση (περίπου 2.000.000 άτομα) και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση
• 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου 800.000)
• 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία (περίπου 1.500.000 είναι αρρύθμιστοι)
• οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης (ΕΕΥ), Γ. Στεργίου, Καθηγητή Παθολογίας & Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Αθήνα «Τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης».
Με σκοπό τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης και με μήνυμα «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ», η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει Καμπάνια Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Υπέρταση που θα λάβει χώρα ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα (Τετάρτη, 17 Μαΐου), τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει ενημερωτικά περίπτερα και δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς. Στην Αθήνα, το περίπτερο θα στηθεί στο Πάρκο που βρίσκεται στο σταθμό του Μετρό Ευαγγελισμός (Λ. Βασ. Σοφίας και Ριζάρη) και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους. Και στις δύο πόλεις οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 9.00-16.00.
Σχετικά με την ΕΕΥ Η ΕΕΥ έχει ιστορία σχεδόν 3 δεκαετιών και πάνω από 600 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των γιατρών στη σύγχρονη αντιμετώπιση της υπέρτασης, με απώτερο στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων στη χώρα μας.

Συνέντευξη τύπου

• Γ. Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Αθήνα - Πρόεδρος ΕΕΥ.
• Θ. Μακρής, Διευθυνής Καρδιολογικού Τμήματος, ΓΝΜΑ «Έλενα Βενιζέλου», Αθήνα - Γραμματέας ΕΕΥ.
• Α. Αχείμαστος, Καθηγητής Παθολογίας, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Αθήνα - Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΕΥ.
• Δ. Παπαδόπουλος, Καρδιολόγος, Επιμελητής Καρδιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Λαϊκό», Αθήνα - Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΕΥ.
• Α. Πρωτογέρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Παθολογικής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Λαϊκό», Αθήνα - Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΕΥ.

Επικοινωνία Αθήνα: Λεωφ. Βασ. Σοφίας 111 (2ος όροφος), 115 27, Αθήνα Τηλ.: 210 6469358, Fax: 210 6400767, gramatia@hypertasi.gr Θεσσαλονίκη: Πλ. Ναυαρίνου 3, Καμάρα, 546 22, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310 225508, Fax.: 2310 225508, hypertasi@yahoo.gr

Ιστοσελίδες για αναζήτηση πληροφοριών: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ www.hypertasi.gr/ EUROPEAN SOCIETY OF HYPERTENSION http://www.eshonline.org/ INTERNATIONAL SOCIETY OF HYPERTENSION http://ish-world.com/ WORLD HYPERTENSION LEAGUE http://www.whleague.org/

Close

Close
Close